Cuma, 10 Ağustos 2012 15:42

Koçluk Platformu Derneği ile Ropörtaj

Bize kendinizden bahseder misiniz?

ALİ COŞKUN, 22.12.1969 doğumluyum, 5 yaşında bir kızım var. Lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde, MBA derecemi ise İstanbul Teknik Üniversitesi Executive MBA bölümünde tamamladım.

15 yıldır bir çok sektörde (Gıda, içecek, tekstil, perakende, sağlık, IT) üst düzey yöneticilik yaptım. Modern İnsan Kaynakları uygulamaları ile Çalışan Memnuniyeti ve Verimliliğe Katkısı konularında bir çok TV programlarına katılıp, gazete ve dergilerde makalelerim yayınlandı. Pozitif Psikoloji, Psikodrama, Koçluk ve Mentorluk alanında tamamlamış olduğum sertifkasyonlar ile profesyonel iş yaşamımdan edindiğim deneymleri harmanlayarak, bilgi deneyim ve becerilerimi büyük ölçekli kurumlarla Eğitmen, mentor ve Koç olarak paylaşıyorum.

Psikoloji, Koçluk ve İnsan Kaynakları Danışmanlığı uzmanlık alanlarım.

Koçlukla nasıl tanıştınız?

Yaklaşık 6 yıl kadar önce karşılaştığım bu kavram ilk etapta çok net olmasa da, o yıllarda daha ön planda olan yöneticilik ve liderlik kavramlarındaki bir çok boşluğu doldurması nedeni ile ilk olarak tepe yöneticisi olduğum Holding Genel Müdürlerinin de bu kavram ile tanışmasını ve iş hayatında uygulamaya almalarını sağladım. İlerleyen yıllarda, öncelikle kişisel gelişim ve sonrasında iş hayatında kullanmak üzere hem yurt içi hem de yurt dışında farklı ekollerden bir çok eğitim alarak koçluktaki ilerlemelerin doğrudan içinde yer aldım. Şu anda edindiğim bilgi birikimimi (know how) iş yaşamındaki deneyimlerim ve kişisel yaklaşımım ile de harmanlayarak eko sistemimde ilgi ve ihtiyaç duyan kimseler ile paylaşmaya çalışıyorum.

Koçluk felsefeniz nedir?

İnsanlar ancak mevcut durumlarının farkına vardıkları anda kendilerini geliştirmeye başlıyorlar. Ancak içinde bulunduğumuz durumun tam anlamı ile farkına varabilmek günlük koşturmaca içinde o kadar kolay değil maalesef. Kendimize, bedenimize, zihnimize, hayallerimize ve ruhumuza yeterince özen gösterip zaman ayırdığımızda ve düşünüp, anlamlaştırarak hissettiğimizde bir şeyler farklılaşmaya başlıyor. Bu düşünce ile, öncelikle içinde olunan durumun farkına vardırarak, “Asıl Fark, Fark Yaratmaktır” felsefesi ile çalışmalarımı sürdürüyorum.

Hangi alanlarda koçluk hizmeti veriyorsunuz?

Uzun yıllar profesyonel olarak edindiğim deneyimleri de göz önünde tutarak öncelikle; Yönetici Koçluğu, Kariyer Koçluğu, İnsan Kaynakları Koçluğu ve hepsinin içinde temel olan İlişki koçluğu (özel hayat ve profesyonel yaşam) ile her seviyede Öğrenci Koçluğu alanlarında yoğunlaşıyorum. Tabi hepsi karşılıklı zaman ve emek isteyen, istemeyi isteyen bir süreç aslında.

Koçluk hizmeti verdiğiniz kişiler en çok hangi konuda size başvuruyor?

Alan ne olursa olsun en çok karşılaşılan konular; iş ya da özel hayattaki ilişkiler, iletişim, hedef ve beklentiler yanında, algı ve hisler ile gerçek hayat ve arzu edilen yaşam arasında oluşan sıkıntılar ve çözüm yolları hakkında oluyor. Çatışmalar ve çözüm yolları, arzular ve gerçekler, zor insanlar ile başa çıkmada yaşanan sıkıntılar, yalnızlık ve anlam boyutunu da bunların içinde ve yanında buluyoruz zaten.

Türkiye’de Koçluğun gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kavramsal olarak hala bir karmaşa varaslında ama bu, hem koçluğun çok hızlı yayılması ve sahada bir çok farklı ekolden ve ciddi sayıda koç olmasından hem de koçluktan kişisel beklentilerin farklı olmasından kaynaklanıyor. Koçluk hala danışmanlık ve özellikle psikolojik danışmanlık ile karıştırılıyor ve bu durum ekol farklılıkları ile beraber koçluğun bir meslek olarak ayrışmasında en önemli engellerden biri olarak öne çıkıyor. Koçluk adı altında farklı eğitimler almış binlerce kişi olsa da gerçek anlamda sistematik bir programı tamamlayarak akredite olmuş kişi sayısı,Türkiye de Mayıs 2012 itibarı ile 356 ve bu sayı Batı Avrupa ülkeleri içindeki en yüksek rakam!

Koçluk Platformu derneğinden nasıl katkı alıyorsunuz? KPD ile neler yapıyorsunuz?

KPD’ yi, hem farklı ekollerden sertifikasyonunu tamamlamış tüm koçlara kollarını açması hem de yenilikçi ve yaratıcı yönetim felsefesi ile bu alanda Türkiye’de buluşulacak yegane çatı organizasyon olarak görüyorum. Özellikle son yapılan Koçluk Zirvesinin meslek hayatım boyunca katıldığım yüzlerce seminer ve kongre arasında en kaliteli organizasyon olduğunu ayrıca söylemem gerekiyor. KPD, yetkin ve aktif üye yapısı sayesinde, temsil niteliği son derece yüksek ve insanı odak alan bir organizasyon olarak öne çıkıyor ve güçlü bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal platformlarda toplumsal fayda yaratacak çalışmalar üretiyor.

Hizmetinizi nasıl duyuruyorsunuz? Hizmet almak isteyen kişiler size nasıl / nereden ulaşabilir?

İlgilenenler, AIM İnsan Kaynakları, Koçluk, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. ye ait www.aimdanismanlik.com üzerinden sitemizi ve hizmetlerimizi inceleyebilir, e-mail ile This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.dan, veya 0543-491 19 64 den bana ve diğer koçlarımıza ulaşabilirler. Facebook, Linkedin ve Twitter profillerime ise aşağıdaki linkler üzerinden ulaşılabilir.

1) Facebook

2) LinkedIn